Elismerésünk

Vendégházunk 2015. szeptember 25.-én elnyerte a "Nemzeti Parki Termék Védjegy" elismerő címet. Büszkék vagyunk arra, hogy vendégeink elismerésén túl az Őrségi Nemzeti Park - mely a  térség természeti, táji és kulturális értékeinek szakavatott őrzője - is mintaértékűnek ítélte az Antik Vendégház szolgáltatásait.
A nagyon szigorú birálati szempontok az alábbi alapelvek szerint kerültek kiértékelésre

A védjegy célja

(1)A Nemzeti Parki Szolgáltatás védjegy alkalmazásának elsődleges célja a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások támogatása, megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése.
(2)A védjegy alkalmazásának célja továbbá, a környezettudatosság növelése, a természetvédelem társadalmi megítélésének általános javítása, valamint a térségi, természetvédelmi, vidékfejlesztési és gazdasági együttműködések erősítése.

Pályázók köre

Mindazok a vendéglátóhelyek, szálláshelyek, vállalkozók, vállalatok, valamint civil szervezetek, amelyek az Őrségi Nemzeti Park területén működnek és kereskedelmi forgalomba hozható helyi szolgáltatásokkal rendelkeznek a 43. termékosztályba tartozó szálláshelyek szolgáltatásokkal

Értékelési alapelvek

Az NPTB a bírálatot az alábbi általános értékelési szempontokat figyelembevételével végezte el:

a) a szolgáltatás előállítása az Őrségi Nemzeti Parkban lévő védett természeti területen, Natura 2000 területen történjen,

b) a szolgáltató tevékenységének végzését a térség munkaerő kínálatára alapozza,

c) a szolgáltatás a minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait

d) a pályázó a tevékenységét, a helyi hagyományokat és helyi sajátosságokat figyelembe véve végezze,

e) a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más szolgáltatók részére,

f) a szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós normáknak, szabályoknak, és az illeszkedik a fenntartható fejlődés elvéhez.

A Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság  a védjegyhasználati engedélyt egy szálláshely vonatkozásában abban az esetben adhatja meg, ha az egyszerre megfelel a következő feltételeket:

 • Olyan falusi szálláshely, amely a 3 vagy 4 napraforgós minőségű kategóriába tartozik (FATOSZ) / Olyan kereskedelmi szálláshely, amely megfelel az egyéb kereskedelmi szálláshelyek kategóriájának követelményeinek 
 • A szálláshely az Őrségi Nemzeti Park területén fekszik.
 • A szálláshely tagja az orseg.info nemzeti parki turisztikai portálnak
 • Felkészült az Őrségi Nemzeti Park területén található nemzeti parki szolgáltatások és nemzeti parki védjegyes termékek, valamint természetturisztikai, néprajzi, kultúrtörténeti attrakciók és kapcsolódó gasztronómiai szolgáltatások szakszerű kiajánlására.
 • Hozzáférhető módon rendelkezésre áll a nemzeti parki terület ökoturisztikai, turisztikai szolgáltatásait, programjait tartalmazó kiadvány, programfüzet. Az aktuális programok kifüggesztett vagy a vendég által letölthető módon rendelkezésre állnak. Továbbá rendelkezik a nemzeti park területét is tartalmazó turistatérképpel.
 • A szálláshely és kiegészítő létesítményei tájba illőek, megjelenésükben, színvilágukban, hangulatukban illeszkednek az adott hely természeti és épített környezetéhez.
 • A szálláshely és kiegészítő létesítményei környezetbarát kialakításúak. Megvalósul a szelektív hulladékgyűjtés és (amennyiben képződik) a szerves
 • hulladék komposztálása. Törekszik energia és víztakarékos technológiák alkalmazására, a káros anyag kibocsátás csökkentésére.
 • A szállásadó magas szintű vendégfogadási tevékenységével hozzájárul a helyi termelési hagyományok megőrzéséhez: tájfajta gyümölcsök termesztése és/vagy forgalmazása, tájfajta háziállatok tartása, és/vagy feldolgozása, illetve más helyi termelők kiajánlása által. (Pl: kaszálógyümölcsös, tóka, fűszernövénykert, baromfiudvar megléte, magyartarka szarvasmarha, muraközi ló tartása).
 • A szállásadó nyilatkozat alapján élő kapcsolatot tart minimum 3-3 helyi termelővel, kézművessel, vagy turisztikai szolgáltatóval, azok szolgáltatásait rendszeresen kiajánlja.
 • A szállásadó kínálatában, ajánlataiban megjeleníti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai kínálatát.
 • A szállásadó madárbarát kert címmel, vagy annak megfelelően kialakított kerttel, madárodúkkal, madáretetőkkel rendelkezik.
 • A szállásadó megjelenített módon törekszik a természetbarát közlekedési módok kiajánlására vendégei körében.
 • A szálláshely zárt kerékpártárolóval rendelkezik.

Díjazás

A bírálóbizottság által a legkiemelkedőbbnek ítélt szolgáltatók elnyerik a „Nemzeti Parki Szolgáltatás” elismerő címet, amelyet a cím emblémájával díszített kitüntető oklevél tanúsít.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához