Őrségi épitészeti emlékek

Őrségi látnivalók-Kulturális és építészeti kincsek-Látnivalók az Őrségben.Az Őrség látnivalókban, természeti és kulturális kincsekben gazdag tájegység.

Őrségi látnivalók - Kulturális kincsek - Látnivalók az Őrségben

 

Őrségi templomok

Szent Péter-templom - Őriszentpéter katolikus temploma a XIII. században épült, védőszentje Szent Péter apostol. A templomot a török időkben erőddé alakították át, sánccal és árokkal vették körül. Az egykori védművek maradványai ma is jól láthatók. A templom közelében egy középkori téglaégetőt tártak fel.

Szentháromság-templom - A veleméri templomot szinte minden Őrségbe látogató turista felkeresi. A XIII. század végén kora gót stílusban emelt templomot a Szentháromság tiszteletére emelték. A templom freskóit 1377-ben vagy 1378-ban Aquila János festette.


Szentgyörgyvölgyi református templom, amely a Nyugat-Dunántúl a egyetlen festett fakazettás temploma.


Középkori Szent Márton templom Domonkosfán.


Kercaszomori Szt. Vendel templom helye - Pusztatemető.

Haranglábak

Pankaszi harangláb - Itt találjuk az Őrség legszebb, 1755-ben épült református fa szoknyás haranglábát, mely a település legmagasabb pontján épült. Értékes műemlék, melynek helyreállítására 1965-ben került sor.

Gödörházi harangláb

Nemesnépi harangláb

 

Várak és kastélyok

Őrimagyarósdi földvár, kettős várárokkal a XIII. századból, történelmi emlékhellyel.

Felsőlendva/Grad


Alsólendva/Lendava

Szabadtéri múzeum

Pityerszeri skanzen - Az Őrség egyik legfőbb látnivalója Szalafőn, ahol legjobban tanulmányozható a településszerkezet. A faluképi szempontból is védett község az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző jellegzetes szeres települése. Hét szerből áll. Pityerszeren látható a 10 épületből álló műemlék együttes, mely bemutatja az őrségi népi építészetet.

Kapornaki tájház - Néprajzi gyűjtemény a szlovéniai oldalon.

Hagyományos őrségi rendezvények

Az őrségi programok alkalmat adnak az érdeklődőnek a tájegység alaposabb megismerésére, a helyiekkel és az ő kultúrájukkal való ismerkedésre, valamint arra, hogy a helyi gasztronómia megörvendeztesse ízlelőbimbóikat.

Virágzás napjai - Több őrségi helyszínen zajló kulturális programsorozat a pünkösdi ünnepek környékén.

Őrségi vásár - Több napos népművészeti és kézművesvásár kulturális és sport eseményekkel, koncertekkel, és kiállításokkal.

Völgyhídi vásár - A magyar-szlovén vasúti völgyhídról elnevezett Nagyrákoson megrendezendő vásár. A több napos rendezvényeken kézműves és népművészeti alkotások cserélnek gazdát.

Hétrétország - Szerek, porták fesztiválja - Kb. augusztus 10 - 20 között rendezik. Kulturális fesztivál, valamint lehetőséget nyújt őrségi művészek, kézművesek portájának látogatására.

Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál - Minden év október közepén kerül megrendezésre.

 

Amennyiben érdeklődik akciós ajánlataink iránt, iratkozzon fel hírlevelünkre

Kattintson a képre a galéria megnyitásához