Rólunk

Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült egy 150 éves őrségi parasztházat - nem kis áldozatok árán - megőriznünk az utókornak, melyben vendégeink, a régi bútorok között igazán otthonosan érzik magukat.

Célunk az, hogy minél több vendégünk megszeresse az őrséget és ezáltal kedvet kapjon a környék elhagyott házainak megmentésére.
Hisszük azt, hogy ez nagyobb bizonysága a hazaszeretetnek, mint a zászlók lengetése.

Orsi és Zsolt

2OO7-ben látogattunk el először az Őrségbe, a nyári szabadságunkon. Rögtön megfogott bennünket a táj különlegessége, a városi élettől annyira különböző atmoszféra, a teljes csend és nyugalom, a helyi emberek kedvessége. Egy biciklitúra során fedeztük fel ezt a még lerobbant állapotában is lenyűgöző, a környékre egykor jellemző kódisállásos házat. Rögtön beleszerettünk. Sok barátunk kérdezte, hogy miért nem találtunk a lakhelyünkhöz, Budapesthez közelebb egy ilyen házat. Véleményünk szerint ez a régi, kúriaszerű ház olyan tökéletes harmóniában van a környező tájjal, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Budapestről leutazva a 3 órás út alatt sikerül magunk mögött hagyni a stresszel, mindennapi rohanással teli életünket és Ispánkra érkezve mintha egy másik világba csöppennénk, ahol megáll az idő.

Fájó szívvel tapasztaltuk, hogy a környéken mennyi régi ház lesz az enyészeté az ott lakó idős emberek halála után. Ez is inspirált minket, hogy az őrségi építészet értékeit megmentsük a jelen és utókor számára. A ház felújításánál mindenben ragaszkodtunk a korhűséghez, ezért Bíró Friderika muzeológus segítségét is igénybe vettük, aki az Őrségi népi építészet szakavatott ismerője.